DOPRAVA

ZDARMA a tři čajové vzorky při objednávce nad 1500 Kč (PPL, ZÁSILKOVNA).


 

PPL 99,-

pro čaj i keramické čajové nádobí (pojištěno na křehké)

 

ČESKÁ POŠTA V OBÁLCE 70,-

pouze pro objem čaje do bublinkové obálky cca 300g

 

ZÁSILKOVNA 70,-

pro čaj i keramické čajové nádobí do 5kg

 

 

 

Příprava čaje

 

Máte-li připravený čaj, který Vám chutná, konvičku, hrneček, misku či jakoukoli oblíbenou nádobu na čaj, sítko, vodu a něco v čem ji uvaříte, můžeme začít. (Úplní začátečníci se možná neobejdou bez teploměru.)
Nejprve si zahřejeme nádobu, ve které budeme čaj připravovat. Nejlépe to uděláme tak, že do ní na chvíli nalejeme horkou vodu, která nádobu pěkně ohřeje. Pokud to neuděláme a zalijeme čaj v nepředehřáté nádobě, voda se nám rychleji ochladí a lístky se nemusí dobře vylouhovat, takže chuť čaje se zcela nerozvine a nápoj ztrácí na kvalitě.

Teplota vody:
Cca 100°C - pro černé, lisované čaje a pro čaje ze starších a plně rozvinutých listů
Cca 95°C – oolungy, voda by neměla být vroucí, ale už trošku odstátá
Cca 80 - 85°C - čaje s nízkou hmotností, např. Paj-mu-tan, dále pro zelený a bílý čaj normální kvality
Cca 65 - 80°C—vysoce kvalitní zelené a bílé čaje z výhonků a prvních dvou mladých lístků, obecně lze říci, že čím kvalitnější čaj tím nižší teplota vody

Zalití čaje
V Číně se čaj nezalévá jako u nás, kdy se snažíme, abychom nalili vodu do konvičky s čajem z co nejkratší vzdálenosti. Číňané nalévají vodu z velké vzdálenosti, čímž se čaj dobře promísí, to je důležité hlavně od druhého nálevu.

Praní čaje
U některých čajů se doporučuje zalít je krátce vodou a hned tento první nálev vylít. Čaj tak “vypereme”. K pití je určen až nálev z druhého zalití. Čaje jako Pchu-er se dlouho skladují a nikdy nevíte v jakých podmínkách. Praním z nich odstraníte nahromaděný prach. Některé čaje přijímají cizí vůně během svého růstu z ovocných stromů či trávy, praním se tyto vůně odstraní a můžeme vychutnat opravdovou chuť čaje. Např. Pi-luo-čchun se často pěstuje v blízkosti ovocných sadů.
Osobně si myslím, že krátké proprání čaji normální kvality neuškodí. Než se čaj dostane z čínských čajových plantáží až k nám, je to dlouhá cesta a člověk si nemůže být jistý, jak bylo s čajem nakládáno, kde byl skladován a čím vším prošel…

Louhování
Na otázku, jak dlouho nechat čaj louhovat, neexistuje jednoznačná odpověď a doporučuji řídit se vlastní chutí. Jen byste měli vědět, že necháte-li čaj v nálevu příliš dlouho, zhořkne a jeho účinek na zdraví je negativní. Až kolem 5 minut můžeme louhovat Pchu-er či lehké čaje, např. Paj-mu-tan. Čaje z mladých listů doporučujeme nechat ve vodě 2 minuty.

Takže když to shrneme, chce to trošku poexperimentovat, aby jste zjistili, jaká teplota vody je dobrá pro Váš oblíbený čaj, jaký poměr čaje a vody a délka louhování vyhovují právě Vám, a tím se pak řiďte. Tak si svůj čaj vychutnáte nejlépe.