Poštovné

ZDARMA a tři čajové vzorky při objednávce nad 1500 Kč - pouze PPL.

Čaje do 300 g zasíláme poštou v bublinkové obálce za 60 Kč.

Jarní čaje provincie An-chuej - Planoucí zeleň z Jung-si

Letošní čínská zima byla delší a studenější než obvykle, což nebylo dobré pro čaj. Sklizeň je opožděná a ceny šplhají vzhůru. To, co už bylo sklizeno se k nám bohužel nedostane. Ceny prvních čajů jsou enormně vysoké a čaj je určen především pro domácí trh, protože Číňané jsou ochotni zaplatit stovky až tisíce za dobrý, čerstvý zelený čaj. Tato situace se týká zelených čajů v provincii An-chuej (Anhui), kam jsem se vypravila ochutnat čerstvě sklizené čaje, podívat se na plantáže a zpracování.

První čerstvý čaj, který jsem tu ochutnala, byla Planoucí zeleň z Jung-si (Jung-si Chuo-čching, Yongxi Huoqing) ležící v okrese Ťing (Jing). Zpracování tohoto čaje je poměrně náročné a bez částečné mechanizace by ho nebylo dost ani pro Čínu, natož aby se mohl vyvážet. Po částečném usušení se první dva lístky musí zavinout, toto zavinutí se provádí ve speciálním stroji, který lístky po 5 - 6 hodin nepřetržitě přehazuje, čímž dostane čaj svůj specifický zavinutý, zrnku podobný tvar trochu připomínající tvar čaje Gunpowder.

Celý postup mi ukázal pan Wu (na obrázku), který s celou svoji rodinou čaj pěstuje a zpracovává stejně jako všechny ostatní rodiny ve vesnici. Čaj tu roste opravdu všude, nejenom na vymýcených stráních hor, vesničané ho mají za domem i před domem, využívají každé místečko a snaží se rozšířit své čajové zahrady. Kromě čaje se lidé z vesnice živí pěstováním a prodejem dřeva, které se používá při výrobě speciálního papíru nazývaného süen (xuan). Výroba tohoto papíru byla popsána už v 8. století a údajně není lepšího papíru pro kaligrafii než tento papír. Důkazem jsou stovky let staré knihy a díla malířů, která se zachovala jen díky tomu, že byla napsána či namalována na tomto papíře.

Ale zpátky k čaji - planoucí zeleň má velmi dlouhou historii, pěstoval se už za dynastie Ming (1368 - 1644), ale teprve za následující mandžuské dynastie Čching (Qing) se stal opravdu známým. Barva zavinutého čaje je tmavě zelená. Pro přípravu doporučuji používat skleněnou nádobu, kde se můžete kochat postupným rozvinutím lístků, na něž je opravdu krásná podívaná. Čaj voní velmi svěže a nálev má světlou barvu.