DOPRAVA

ZDARMA a tři čajové vzorky při objednávce nad 1500 Kč (PPL, ZÁSILKOVNA).


 

PPL 99,-

pro čaj i keramické čajové nádobí (pojištěno na křehké)

 

ČESKÁ POŠTA V OBÁLCE 70,-

pouze pro objem čaje do bublinkové obálky cca 300g

 

ZÁSILKOVNA 70,-

pro čaj i keramické čajové nádobí do 5kg

 

 

 

 

Jarní čaje provincie An-chuej - Chuang-šan Mao-feng

V provincii An-chuej (Anhui) se pěstují vynikající zelené čaje jako Chuang-šan Mao-feng (Huangshan Maofeng), Jung-si Chuo-čching (Yongxi Huoqing, Planoucí zeleň z Jung-si) či Liou-an Kua-pchien (Liu’an Guapian, Melounová semínka z Liou-an) a samozřejmě nesmíme zapomenout na vyhlášený černý čaj Keemun, který se však sklízí především na podzim. Z jarních zelených čajů jsem ochutnala čerstvý Chuang-šan Mao-feng, který má své jméno po horách, ve kterých roste. Chuang-šan (Huangshan) znamená Žluté hory a je to i jméno města, které se tu nachází.

Čaj se tu sbírá na horských stráních a zpracovává tradičním způsobem přímo ve vesnicích, kde se pěstuje. Dostat se tam, nebylo úplně snadné a bez auta nemožné, do některých míst nejezdí ani autobus a jsou odříznuta od světa. Vede k nim pouze ušlapaná cesta plná kamení, sem tam zpola zasypaná. Čaj tu roste všude, farmáři ho pěstují na svazích hor, ale i před svými domky. Sbírají se nejmladší výhonky. Sběrači jsou většinou ženy a mladší členové rodiny, muži se pak starají o zpracování, topí ve svých speciálních sušičkách a suší natrhané čerstvé lístky.

Sušení Chuang-šan Mao-fengu probíhá velmi rychle a dalo by se říci, že se jedná o 4 základní kroky, jejichž provedení zabere zhruba 30 až 40 minut. Celý postup je vidět na fotografiích. Nejprve se čerstvé lístky hodí do mísy zabudované v kamnech, ve kterých se topí. V míse jsou 6-7 minut, aby změkly. Pak se přehodí na pánev, kde je farmář ručně přehazuje 3-4 minuty, z pánve putují na ošatku, kde jsou chvíli přehazovány a poté se vysypou na velký plát, na kterém se dosuší. Pět plátů je uloženo nad sebou jeden na druhém a pod nimi se také mírně topí. Speciálním zařízením se vždy zvednou horní pláty a nejčerstvější čaj se dává na úplně spodní místo nejblíže k rožhavenému dřevu. Čaj z nejhornějšího plátu se sesype na kupu, je hotový, připravený k podávání. Také jsem hned dostala do své sklenice pořádnou dávku lístků, které mi zalili horkou vodou. Vůně a chuť jsou nepopsatelné, čerstvému čaji se opravdu nic nevyrovná.